Us informem que s'ha declarat l'estat d'excepcionalitat per sequera a Catalunya. La sequera que estem vivint des de finals de 2020 continua agreujant-se i malgrat les mesures que s'han adoptat per alentir el descens de les reserves dels embassaments i aqüífers, el Govern de la Generalitat ha decidit prendre mesures extraordinàries per afrontar aquesta situació.
Quines restriccions es contemplen en aquesta fase?
Consum domèstic:
S’estableix que el consum habitual en l’ús domiciliari, comercial, industrial i altres usos recreatius s’ha de reduir un 15 %. En aquesta fase no es contemplen talls de subministrament.
Fonts ornamentals:
S'aturen tots els brolladors de les fonts ornamentals municipals. Com a única excepció, en llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, es permetrà el mínim ús d’aigua potable imprescindible pel manteniment de la mateixa.
Reg de parcs i jardins públics i jardins privats:
Resta prohibit l’ús d’aigua potable per al reg de jardins i zones verdes, amb l’excepció del reg de supervivència d’arbres o plantes (amb gota a gota o regadora i en horari 20h a 8h). Es permet el reg amb aigües de pluja recollides en teulades, aigües grises i amb aigües regenerades.
Neteja de carrers i clavegueram:
Es prohibeix a particulars la neteja de carrers, paviments i similars utilitzant mànegues d’aigua. En relació a la neteja urbana per part dels serveis municipals es farà amb la mínima despesa d’aigua, evitant quan sigui possible l’ús d’aigua potable.
Rentat de vehicles:
La millor opció és fer-ho en els establiments comercials dedicats a aquesta activitat i que ja disposen de sistemes de recirculació d’aigua. Fora dels establiments comercials de neteja de cotxes, tan sols es permet la neteja amb galleda i esponja en el cas dels vehicles privats i sempre utilitzant la mínima quantitat d’aigua possible. Excepcions: els vehicles de transport de menjar, animals, ambulàncies i altres, quan sigui necessari per mantenir la seguretat i la salut de persones i animals
(INFORMACIÓ EXTRETA DE:https://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/serveis/la-ciutat-funciona/manteniment-de-l-espai-public/gestio-integral-de-l-aigua/gestio-publica-aigua/aigua-ciutat/sequera)
Estem en sequera?
A causa de la variabilitat climàtica i les diferències pluviomètriques, el repartiment demogràfic i de les infraestructures d’abastament de Catalunya (municipis connectats a grans xarxes regionals, altres que gestionen l’abastament a través de recursos propis o petites xarxes municipals d’abastament o petits nuclis aïllats i sense connexió a xarxa), el territori de les conques internes es divideix en divuit àmbits a efectes de gestió de l’aigua disponible en situació de sequera i de l’aplicació de les mesures que l’acompanyen.
Aquests divuit àmbits (o Unitats d’explotació de sequera) poden ser gestionats de manera independent, cosa que permet una gestió molt més acurada dels recursos d’aigua en cada unitat o àmbit, que no si es declarés el conjunt del territori en un únic escenari de sequera on tothom hauria d’actuar d’igual manera.
El visor de la sequera mostra el mapa amb les divuit unitats d'explotació a les conques internes de Catalunya. En funció del color en què es trobi cadascuna d’elles, sabrem en quin escenari o estat es troba el nostre municipi i les mesures d'aplicació que l’acompanyen que es poden consultar al Semàfor de la sequera. (GENCAT)
El semàfor de la sequera
Els cinc colors del semàfor de la sequera, representen els diferents estats o escenaris, un cop declarats, en qualsevol dels divuit àmbits en què s’ha dividit el territori de les conques internes de Catalunya. Aquests, determinen l’estat o escenari de sequera en què es troba cadascun d’aquests divuit àmbits o unitats d’explotació.
Durant la vigència d’aquests estats, s’adopten mesures correctores per a intensificar l'estalvi i l'aprofitament de l'aigua d'una manera més efectiva en tots els usos (urbans, agro-ramaders, industrials i recreatius-esportius i cadascun d’aquests sectors ha de tenir elaborats i actualitzats els seu Plans d’estalvi en situació de sequera). Aquestes mesures s'apliquen progressivament i de manera seqüencial en funció de l'escenari en què es troba cada municipi amb l’objectiu d’allargar les reserves hídriques i retardar al màxim l'entrada a l'escenari d'emergència.
-
Estat o escenari de normalitat.
-
Estat o escenari de prealerta.
-
Estat o escenari d’alerta.
-
Estat o escenari d’excepcionalitat
-
Estat o escenari d’emergència.
INFORMACIÓ EXTRETA DE: https://sequera.gencat.cat/ca/estat-actual/novetats-sequera/